Doradztwo zawodowe


Program dydaktyczno-wychowawczy "Poznaję zakłady pracy w najbliższej okolicy" (plik PDF).

Przydatne linki:

  • Powiatowy Urząd Pracy w Węgorzewie
  • Sprawozdania z imprez pomocnych w aktywizacji zawodowej przeprowadzanych w naszym Ośrodku:

    Spotkanie z pracodawcami - 2.06.2016
    Efektem podpisania porozumienia między Ośrodkiem Szkolno - Wychowawczym, Powiatowym Urzędem Pracy oraz Zrzeszeniem Przedsiębiorców i Producentów Rolnych Ziemi Węgorzewskiej było spotkanie dotyczące zasad aktywizacji zawodowej absolwentów Szkoły Zawodowej w SOSW na kierunku kucharz. Przybyli na spotkanie pracodawcy mieli okazję zapoznać się z organizacją kształcenia zawodowego uczniów w naszej placówce, w tym praktycznej nauki zawodu, oraz obejrzeć w akcji przyszłych profesjonalnych kucharzy. Zasadnicza Szkoła Zawodowa w węgorzewskim SOSW zapewnia swoim uczniom realizację programu nauczania w zakresie przedmiotów ogólnokształcących, zawodowych jak i praktycznej nauki zawodu w szkolnej, nowoczesnej pracowni gastronomicznej. Gwarantuje to nabycie przez absolwentów szkoły umiejętności i wiadomości niezbędnych do pracy w zawodzie kucharza. O kwalifikacjach gastronomów z SOSW świadczą liczne nagrody uzyskiwane na regionalnych konkursach kulinarnych oraz wysoka zdawalności egzaminów. A trzeba nadmienić, że uczniowie SOSW zdają takie same egzaminy i uzyskują takie same kwalifikacje jak absolwenci wszystkich szkół zawodowych w Polsce. Degustując przygotowane przez uczniów potrawy pracodawcy deklarowali duże zainteresowanie projektem oraz chęć zatrudniania absolwentów Ośrodka w swoich zakładach. Na mocy zawartego porozumienia węgorzewski Urząd Pracy co roku zapewni środki na refundację zatrudnienia 3 najlepszych absolwentów Zasadniczej Szkoły Zawodowej w SOSW. Rekrutacja będzie miała charakter konkursowy i nastąpi po opublikowaniu ogłoszenia o rozpoczęciu naboru wniosków. Ogłoszenie zostanie zamieszczone na stronie internetowej Powiatowego Urzędu Pracy w Węgorzewie.

    Tydzień Kariery Zawodowej 2016
    W ramach Tygodnia Kariery Zawodowej 22 października, uczniowie ZSZ mieli przyjemność wspólnego gotowania smacznych, prostych i zdrowych potraw pod przewodnictwem pani Ewy Lipskiej właścicielki mazurskiej agroturystyki. Przepisy kulinarne na chlebki, serek topiony z różnymi dodatkami i pastę jajeczną z własnym majonezem, masło, nutelle, ciasteczka owsiane i sezamki można dostać od uczniów ZSZ. Części potraw już samodzielnie przygotowaliśmy, resztę na pewno przygotujemy. Oprócz naszych uczniów w zajęciach jako obserwatorzy uczestniczyli wraz z nauczycielami uczniowie z węgorzewskiego gimnazjum. Zajęcia z P. Ewą były inspirujące do pozyskania wiadomości na temat poszukiwania pracy otwieranie własnej działalności zawierania umów o prace w systemie EURES dlatego tego samego dnia III klasa ZSZ odwiedziła centrum Aktywizacji Zawodowej w Węgorzewie

    V OGÓLNOPOLSKI TYDZIEŃ KARIERY W SOSW 2013
    W ramach Tygodnia Kariery uczestniczyliśmy (uczniowie klasy I, II i III Gimnazjum) w otwartych pokazach talentu w rękach. Pokazy odbyły się w Muzeum Kultury Ludowej. Mieliśmy możliwość zwiedzenia pracowni tkackiej, ceramicznej i kwiatów artystycznych.
    Zainteresowanie twórczością było ogromne, każdy znalazł coś ciekawego dla siebie. Twórczość ludowa i talent w rękach rozbudziło w nas zaciekawienie i podziw dla zdolności artystycznych.
    W dniu 17.10.2013r. uczestniczyliśmy w pokazach gastronomicznych. Swoje umiejętności prezentowali koledzy i koleżanki Zasadniczej Szkoły Zawodowej kształcący się na kierunku kucharz. Poznaliśmy kompletny strój kucharza. Zostaliśmy zapoznani z kolejnymi etapami pracy podczas przygotowania deseru.
    Degustacja ciasta marchewkowego odbyła się na długiej przerwie. Było smacznie, co niewątpliwie zachęci nas do kontynuowania nauki w szkole zawodowej i ułatwi nam wybór zawodu.
    W dalszej części dnia uczestniczyliśmy (uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej) w zajęciach praktycznych z absolwentem naszej Szkoły, a obecnie kucharzem w Kompleksie Hotelowym LOGOS w Augustowie. Jarek zaprezentował wykwintne potrawy restauracyjne. Byliśmy bardzo zaskoczeni w jaki sposób posługuje się nożem i jak szybko kroi wszelkie warzywa łącznie z cebulą. Każdy z nas systematycznie otrzymywał od Jarka zadania do wykonania. Było mnóstwo pracy i nie wiemy, kiedy minął czas praktyki i ten pozalekcyjny.
    Przygotowane potrawy wyglądały imponująco. Były pyszne zupy: krem ze smażonych pomidorów oraz zupa cebulowa z grzankami, smakowite sałatki Caprezze i sałatka z kurczaka z sosem czosnkowym. Duże wrażenie zrobiły na nas polędwiczki w sosie kurkowym i sandacz zapiekany w boczku na pęczaku okraszanym. Nowością dla nas był tatar ze śledzia i śledź po żydowsku. Jednak nasze podniebienia najbardziej zdobyły desery. Sernik zapiekany w jabłku oraz mus z białej czekolady. Na koniec zajęć Jarek nagrodził wyróżniających się spośród nas firmowymi fartuchami. Podczas wspólnego gotowania opowiedział nam wiele interesujących historii z jego kariery szkolnej i zawodowej. Było ciekawie i smakowicie. Uczniowie Ośrodka Szkolno - Wychowawczego